La teva sang diu coses

El Banc de Sang organitza la campanya de donació més gran de l’any amb l’objectiu d’ampliar les reserves de sang i afavorir que els catalans coneguin quin és el seu grup sanguini

El Banc de Sang duu a terme la Marató de Donants de Sang 2.0 del 13 al 20 de gener. Aquesta gran campanya té el doble objectiu de remuntar les reserves de sang després de les Festes de Nadal i de facilitar que el 40% de catalans que, segons un estudi del Centre d’Estudis d’Opinió, encara no coneix quin grup sanguini té en tingui coneixement.

El lema de la campanya d’enguany, “La teva sang diu coses. Comparteix-les”, vol posar de relleu la informació que es pot saber d’una persona a partir del grup sanguini, com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang. Tots els donants que participin a la Marató rebran una analítica amb el seu grup sanguini.

En total, s'esperen aconseguir 8.000 donacions de sang que permetin remuntar les reserves de sang després de les Festes de Nadal, un període en què han baixat les donacions de sang al voltant d’un 25% pel canvi d’hàbits de la ciutadania, el fred i les malalties que s’hi associen, i diversos festius intersetmanals.

Com participar a la Marató

Totes les persones que vulguin col·laborar amb la Marató de Donants de Sang 2.0 poden entrar al web maratodonants.cat i reservar hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot Catalunya, tot i que no és imprescindible fer-ho per poder donar sang. Amb la reserva d’hora es vol evitar que ningú hagi d’esperar-se per participar.

Des del web també es pot difondre la importància de donar sang a través de Facebook, Twitter, Instragram o correu electrònic i WhatsApp. Quan un donant reservi hora per donar sang gràcies al missatge que li ha enviat un amic, aquesta persona rebrà un mail d’agraïment. Així es vol reconèixer la implicació de totes les persones que col·laboren compartint el missatge de la Marató. Per tant, tothom podrà contribuir amb la donació de sang encara que no pugui donar-ne.

Punts de donació

Durant tota la Marató, els ciutadans poden donar sang als grans hospitals de Catalunya que compten amb un espai de donació: Germans Trias i Pujol de Badalona; Hospital Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron de Barcelona; Josep Trueta de Girona; Hospital de Bellvitge; Arnau de Vilanova de Lleida; Fundació Althaia de Manresa; Hospital Sant Joan de Reus; Joan XXIII de Tarragona; Mútua de Terrassa; i Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

A més, divendres i dissabte, de 10 a 21 hores, hi haurà un espai de donació especial situat a la seu de l’Ajuntament de Barcelona i al Palau de la Generalitat. La plaça de Sant Jaume serà l’escenari durant tot el dia d’activitats i animació especial per part de voluntaris que dinamitzaran la plaça: gegants, castellers, corals, batucades i un llarg etcètera.

D’altra banda, durant tota la setmana també es faran prop de 100 col·lectes de donació per tot el territori, un 10% més que en l’anterior edició de la Marató. Els horaris i adreces es poden consultar al web donarsang.gencat.cat.

Els grups sanguinis

Al voltant dels glòbuls vermells hi ha unes molècules, els antígens, que determinen el grup sanguini d’una persona. Hi ha dos grans sistemes sanguinis l’ABO i l’Rh. En el cas de l’ABO, hi quatre grups A, B, AB i O; i en el cas de l’Rh dos: positiu o negatiu.

Conèixer el grup sanguini és bàsic en cas de necessitar una transfusió de sang. Per això, els professionals sanitaris sempre comproven el grup sanguini abans de fer qualsevol transfusió. Saber el grup sanguini també serveix per conèixer a qui podem ajudar amb la nostra sang i de quins grups en podem rebre.

Tots les persones que donen sang reben, passats uns dies, una carta a casa amb els resultats de l’analítica de la donació i el grup sanguini.

El Banc de Sang celebra una gran campanya de donació del 13 al 20 de gener

Darrera actualització: 02.03.2020 | 08:07