Activat el pla trimestral d'ajuts directes de 618 milions del Govern

Dilluns, 8 de febrer de 2021 a les 00:00

Empreses i personal en ERTO podran sol·licitar-los a partir del 15 de febrer, i els autònoms a partir del 19 de febrer de 2021.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat les bases de la línia d’ajuts directes de 618 milions d’euros destinats als col·lectius i als sectors més afectats per la crisi de la covid-19. Segons ha indicat el govern en un comunicat, les empreses, cooperatives i els treballadors en Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) podran sol·licitar les subvencions a partir del pròxim dilluns 15 de febrer, mentre que els treballadors autònoms podran fer-ho a partir del divendres 19 de febrer de 2021.

Tal com va anunciar el govern, la línia d’ajudes directes per a empreses i personal en ERTO estarà dotada amb 208 milions d’euros, mentre que els ajuts per als treballadors autònoms seran de 385 milions. Aquesta línia donarà cobertura als 104.000 treballadors en ERTO que es calcula que hi ha en aquestes empreses, segons la Generalitat.

El DOGC també publica avui les ordres per les quals la setmana que ve s’obriran els tràmits d’inscripció prèvia per a les dues ajudes directes extraordinàries que gestiona el Departament de Treball per valor de 385 milions.

Una d’aquestes ajudes, dotada amb 105 milions i que s’obrirà el 15 de febrer, va dirigida a persones treballadores amb baixos ingressos en situació d'ERTO o amb treball fix discontinu amb dret a la prestació extraordinària.

La segona de les ajudes que gestiona Treball, pensada per a treballadors autònoms, està dotada amb 280 milions i s’obrirà el 19 de febrer.

Es poden acollir a les ajudes que gestiona el Departament d’Empresa les empreses amb menys de 50 treballadors i facturació anual de fins a 10 milions d’euros, les microempreses —menys de 10 treballadors— que facturin fins a 2 milions anuals i les cooperatives catalanes amb menys de 50 treballadors o socis cooperatius que ingressin menys de 10 milions.

Aquestes empreses hauran de tenir treballadors en ERTO actiu a 31 de gener de 2021 i comprometre’s a mantenir la plantilla a 31 de desembre de 2021 respecte al mateix mes de l’any anterior.

En cas d’incompliment, la subvenció es revocarà i les empreses hauran de tornar les ajudes rebudes, així com també els interessos de demora corresponents.

Les subvencions, que es podran sol·licitar de manera telemàtica, es donaran per concurrència competitiva i el criteri de valoració serà la disminució de la facturació de l’exercici 2020 respecte a l’anterior, de manera que es donarà prioritat a les empreses que hagin patit pèrdues més percentuals.

Per la seva banda, l’ajuda per a treballadors en ERTO és una prestació econòmica en un pagament únic que té per objectiu complementar la pèrdua de poder adquisitiu de les persones amb menys ingressos afectades per un expedient temporal.

La Generalitat preveu que aquesta ajuda, amb un pressupost de 105 milions, arribi a 175.000 persones, que rebran uns 600 euros de mitjana.

Aquesta prestació serà compatible amb altres de la Generalitat i, per beneficiar-se’n, els interessats s'hauran de registrar. El termini d’inscripció s’obrirà el 15 de febrer a les 9.00 h i finalitzarà el 25 de febrer a les 15.00 h.

També s’han de registrar els autònoms que optin als ajuts que gestiona el Departament de Treball per a aquest col·lectiu, que consistirà, com la vegada anterior, en una prestació directa de 2.000 euros.

En aquest cas, el termini d’inscripció està obert del 19 de febrer a les 09.00 h a el 26 de febrer a les 15.00 h.

Podeu trobar més informació al web de la Direcció General de Comunicació

I aquí un enllaç al FAQs dels ajuts a petites empreses, microempreses, cooperatives i autònoms amb treballadors a càrrec afectats per un ERTO.

En els documents trobareu la resolució bases reguladores ajuts COVID-19 ERTO.

Darrera actualització: 10.02.2021 | 11:02