Commemorat el 10è aniversari dels Espais Activa't

Divendres, 11 de novembre de 2022 a les 18:30

El pavelló de Gurb va acollir l'acte de commemoració dels serveis d'envelliment actiu i promoció de l'autonomia del Consorci d'Osona de Serveis Socials.

Els Espais Activa't, els serveis d'envelliment actiu de la comarca d'Osona, van celebrar aquest passat divendres 11 de novembre els seus primers 10 anys de vida. L'acte commemoratiu d'aquesta fita es va centralitzar en el pavelló municipal de Gurb, i va comptar amb la presència de bona part dels usuaris i usuàries del servei, així com de representants d'alguns dels ajuntaments que formen part d'aquest projecte.

La celebració va començar a les 11 del matí, moment en el qual ja havien arribat tots els usuaris, i es va allargar fins ben entrada la tarda, quan va donar-se per finalitzat el dinar de germanor i el concert que va amenitzar tota la jornada de divendres. 

En els parlaments hi van participar representants dels cinc municipis, de la FADO i del Consell Comarcal d'Osona

En els parlaments hi van participar representants dels cinc municipis, de la FADO i del Consell Comarcal d'Osona

Des de les 11 del matí, i fins a aproximadament dos quarts d'una, va ser el moment dels parlaments institucionals i valoracions dels municipis presents en l'acte. Concretament, van pujar a l'escenari els representants de Sant Julià de Vilatorta, Sant Quirze de Besora, Santa Eugènia de Berga, Olost i, finalment, Gurb, qui va exercir d'amfitrió.

A més dels representants dels diferents municipis, també es va comptar amb la presència i parlaments d'institucions polítiques, que també van valorar el servei d'envelliment actiu de la comarca el dia que se celebrava la seva primera dècada de vida.

Un cop acabats els parlaments va arribar el dinar de germanor, a dos quarts de dues, a càrrec d'El Graller Rialler. Durant la tarda, i fins a les quatre, es va poder gaudir de l'actuació del grup Playback, del Casal Cívic de Gent Gran de Torelló, que va oferir un repertori musical variat per amenitzar el sobretaula. 

El grup Playback de Torelló va amenitzar la celebració dels 10 anys dels Espais Activa't

El grup Playback de Torelló va amenitzar la celebració dels 10 anys dels Espais Activa't

També hi va prendre una part important en l'acte la Fundació Assistencial d'Osona (FADO), qui ofereix l'atenció a les persones grans juntament amb el Consorci d'Osona de Serveis Socials (COSS). Juntament amb els cinc municipis participants, el Consell Comarcal d'Osona, i els usuaris, usuàries i familiars, la festa va servir per celebrar la continuïtat del servei, que dona resposta a les fases de l'envelliment amb un treball centrat en les necessitats de cada persona.

 

Els Espais Activa't, un servei integral

Una dècada després de la seva posada en marxa per part del Consell Comarcal d'Osona, els Espais Activa't s'han anat consolidant com un dels pals de paller en l'atenció i servei a les persones grans de la comarca. Si una cosa caracteritza aquests serveis és l'atenció integral que ofereixen als usuaris i usuàries que en fan ús, ja que treballen tots els aspectes de l'atenció a la gent gran separant-los en diferents eixos d'acció:

  • La dinamització comunitària, a través de grups oberts de participació activa
  • L'envelliment actiu, a través de tallers de benestar
  • La promoció de l'autonomia personal i l'atenció a la dependència

Els municipis presents en l'acte del divendres 11 de novembre (Gurb, Olost, Santa Eugènia de Berga, Sant Julià de Vilatorta, Sant Quirze de Besora) van ser els pioners en l'aplicació d'aquest servei i, avui dia, són encara els que més serveis acumulen.

Això no treu, però, que els Espais Activa't s'hagin anat estenent per la comarca d'Osona, on ja arriba a un total de 13 municipis entre els quals hi ha Calldetenes, Roda de Ter, l'Esquirol o Sant Hipòlit de Voltregà, per citar-ne alguns.

Un dels moments importants de l'acte commemoratiu també va ser la reivindicació de la necessitat d'ajudes que precisa aquest servei, ja que actualment no disposen de la categoria de centres de dia ni SAIAR. Per aquest motiu, els alcaldes dels cinc municipis, juntament amb el president del Consell Comarcal d'Osona, van acordar demanar conjuntament a la Generalitat ajudes per assegurar la continuïtat i creixement dels Espais Activa't.

Darrera actualització: 11.11.2022 | 18:12