El gurbetà Miquel Febrer i la lleidatana Núria Muñoz guanyen el premi Pere Calders

Dilluns, 20 de juny de 2022

Aquest dissabte es van entregar els premis de la XXXIV edició dels Premis Literaris Ajuntament de Gurb. L’acte va ser presentat per l’escriptora gurbetana, Teresa Saborit, acompanyada de l’Alcalde Josep Casassas i la Regidora de Cultura i Festes Montse Parareda, com a representants del consistori.

Montse Parareda destacava en la presentació que “els premis Literaris Ajuntament de Gurb volen contribuir a reivindicar la llengua catalana. És responsabilitat de tots els catalanoparlants contribuir a conservar i defensar una llengua sovint menystinguda”.

Teresa Saborit va dinamitzar la gala amb un concurs. En arribar, tothom rebia un cartó de bingo, però en lloc de números hi ha havia 4 frases, extretes dels fragments dels textos guanyadors. Durant la cerimònia, es van anar llegint fragments en veu alta dels relats i poemes premiats. Hi va haver 4 persones que van cantar bingo i totes 4 van rebre un obsequi com a premi. Víctor Pallàs entrevistava i dialogava amb els premiats i tot sota la supervisió tècnica de Laura Verdaguer.

 “A primera línia de mar” de Miquel Febrer de Gurb i “El darrer tango” de Núria Muñoz, de Lleida, van ser els guanyadors ex aequo del premi Pere Calders de narrativa, la categoria d’adults dels Premis Literaris de Gurb. El jurat, va destacar la gran participació i qualitat dels treballs presentats, per aquest motiu van decidir també, concedir un accèssit a Andrea Comajoncosas, de Barcelona, pel relat “Estiu”.

El premi de poesia Carme Morera va correspondre al manresà Joan Armengol pel poemari “La tarda se’n va a joc”. I el premi Pere Farrés va tenir un guanyador únic en la persona de Fiona Sarola, pel seu treball “Crònica d'un no retorn”.

El certamen de Gurb també va entregar els premis en les categories més joves. De petits a grans, els premis Ot el Bruixot van ser per a Xevi Pons, Aniol Camps (accèssit) i Júlia Bobé. Els Pilarín Bayés, per a Arnau Hurtós, Marc Lladó (accèssit) i Martí Masramon. Els Gianni Rodari, per a Anna Colomer i Aina Roman. Els Tirant lo Blanc, per a Biel Parés i Clara Anton. Els Emili Teixidor, per a Helena Pérez i Ariadna Herene. Totes aquestes categories tenien un guanyador en categoria local i un altre per a participants de fora de Gurb.

L’alcalde Josep Casassas va cloure l’acte tot destacant “l’orgull que representa per Gurb aquests premis que són els segons més antics de la comarca, darrera els de Calldetenes. I la participació de les escoles que fa que incentivin als joves escriure i estimar la nostra llengua. Demà aquest amor per l’escriptura i la llengua catalana pot ser no només una vocació sinó una professió. L’exemple el tenim avui entre un de nosaltres, una persona que l’any 2000 va guanyar el premi i avui escriu, treballa i viu de la literatura catalana, la Teresa Saborit”.

Des del consistori es va agrair la bona participació que va tenir aquesta edició que enguany arribava a la 34a edició. També es va felicitar a tots els guanyadors, a l’organització, el jurat, a la Teresa Saborit i a tothom que va fer possible l’organització dels premis i aquesta gala.

El document adjunt podeu consultar el llistat de premis i guanyadors.

Darrera actualització: 20.06.2022 | 21:00