Els contenidors d'Humana recuperen més de sis tones de tèxtil usat a Gurb al 2021

Dijous, 20 de gener de 2022

L'entitat sense ànim de lucre recupera l'equivalent a 25.000 articles de roba, que podran allargar-ne la vida útil via reutilització i reciclatge.

Gener del 2022. La recollida selectiva del residu tèxtil per part d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha permès recuperar més de sis tones de tèxtil usat a Gurb per a donar-les una segona vida amb un benefici ambiental i social. La reutilització del tèxtil és clau per a l'economia circular i la creació d'ocupació verda, per això aquesta organització aposta des de fa 35 anys per donar una segona vida als articles de roba que no s'utilitzen.

L'entitat sense ànim de lucre va recuperar 6.231 kg l'any passat per 7.666 de l'exercici anterior, la qual cosa es tradueix en un descens del 18,7%. El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar), que es diposita en els contenidors situats en la via pública, equival a 25.000 articles de roba que són classificats a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). La major part tindrà una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar.

“Estem molt agraïts per les donacions de la ciutadania”, afirma Àgata Soler-roig, responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya, “la recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% se’n pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat”, insisteix Àgata Soler-roig, “sinó a la fracció resta i posteriorment en un abocador o una incineradora”.

La reutilització del tèxtil contribueix a la reducció d’emissions de CO2: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les més de sis tones recollides l’any passat a Gurb han evitat 38 tones de CO2 a l’atmosfera.

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: és la creació d’ocupació verda, Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen a iniciatives socials: després de més de tres dècades d'activitat, tres milions de persones s'han vist involucrades als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

Sobre Humana Fundación Pueblo para Pueblo

Humana Fundación Pueblo para Pueblo promou des del 1987 la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i du a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia així com d’ajuda local i agricultura urbana al territori més proper. La seu central és a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i disposa de delegacions a Madrid, Andalusia, Astúries, Comunitat Valenciana i Galícia. L’entitat genera un lloc de treball indefinit a temps complet per cada 30.000 kg de tèxtil recollit. Forma part de l’Asociación Española de Fundaciones, la Federación Española de la Recuperación y el Reciclaje, l’Associació de Moda Sostenible de Barcelona i la Federació Humana People to People.

Darrera actualització: 20.01.2022 | 14:30