Gurb acull l’exposició “Il·lustradores”

Dimarts, 8 de març de 2022 a les 01:00

A partir d’avui 8 de març, Dia Internacional de la Dona, es pot visitar a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Gurb  l’exposició “Il·lustradores”. Un homenatge a una selecció de dones que han practicat aquest art amb excel·lència.

A Catalunya, aquesta professió visqué una època daurada que s’inicià amb el Modernisme, caracteritzat per l’afany de modernitat i l’obertura cap a Europa. El període d’apogeu s’estengué durant el Noucentisme, en què proliferaren revistes i diaris en els quals la il·lustració tingué un paper predominant, i en què es desenvolupà també la il·lustració en revistes juvenils i literatura infantil. En aquest context, trobem Lola Anglada, la primera il·lustradora professional i punt de partida de l’exposició.

Després de la Guerra Civil es van prohibir les publicacions en català, i les il·lustradores van haver de buscar altres sortides professionals. Fins als anys cinquanta no aparegueren els primers llibres il·lustrats per artistes que ja havien publicat en els anys trenta i que feren de pont amb les generacions posteriors. Durant la dècada dels 60 sorgiren les revistes Cavall Fort i l’Infantil, i també es va reprendre l’edició de llibres il·lustrats en català. La represa de la il·lustració infantil i juvenil fou duta a terme essencialment per dones. Totes elles han obert el camí a les noves generacions.

El criteri que hem fet servir per a la selecció ha estat, d’una banda, l’any de naixement, anterior a 1955, i, de l’altra, el fet de representar les diverses tendències de la il·lustració a Catalunya. Voldríem fer notar que qualsevol tria implica necessàriament una renúncia i que som conscients que hem exclòs altres il·lustradores de talent igualment mereixedores de formar part de l’exposició.

El recorregut de la mostra segueix un ordre cronològic. De cadascuna de les autores presentem una biografia, una breu reflexió sobre la seva activitat, tres portades de llibres i tres il·lustracions representatives de la seva trajectòria professional.

L’Exposició es pot visitar fins el proper 1 d’abril, els matins de dimecres a divendres de 9h a 13h i les tardes de dilluns a divendres de 16h a 20h.

Des de l’Ajuntament volem agrair la col·laboració de la UVIC, Grup d’Estudis de Gènere: traducció, literatura, història i comunicació.

Darrera actualització: 08.03.2022 | 15:25