Gurb acull una exposició multimèdia sobre l’atleta local Pere Casacuberta

Dimecres, 3 de novembre de 2021 a les 00:00

El Teatre del Molí de l’Esperança acollirà el pròxim divendres, 5 de novembre, la inauguració de l’exposició multimèdia Pere Casacuberta i Camps: el gurbetà que conquerí New York, dedicada a l’atleta local Pere Casacuberta. La mostra s’obrirà el 5 de novembre amb una taula rodona i es podrà veure fins al mes de febrer.

L’exposició recull imatges, documents i altres elements relacionats amb la trajectòria esportiva de l’atleta, i especialment amb la seva fita més important: el campionat del món de Cros Júnior que va guanyar l’any 1984 a New York.

L’exposició s’inaugurarà amb una taula rodona moderada pel periodista Ramon Besa i en la que participaran: Pere Casacuberta, campió del món de Cros Júnior; Elena Congost, campiona olímpica de Marató en els Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro (2016); José Manuel Abascal, primer medallista olímpic d’atletisme en pista als jocs de Los Angeles (1984); Carme Valero, considerada la millor atleta espanyola del segle XX, dues vegades campiona del món de Cros; i Melcior Mauri, guanyador d’una Vuelta ciclista a Espanya (1991).

Així mateix, en aquest acte Pere Casacuberta cedeix al poble de Gurb tot el seu llegat de material esportiu. L’exposició n’és una mostra i es podrà visitar fins al mes de febrer a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Gurb. L’acte d’inauguració se celebrarà el divendres, 5 de novembre, a partir de les 18.30 h al Teatre del Molí de l’Esperança.

El 25 de març del 1984 Pere Casacuberta (Gurb,1965) va sortir com un llampec del calaix número 20 del circuit de 8.000 metres on es disputava el Campionat Mundial de Cros Júnior a la ciutat dels gratacels”, escriu el periodista Ramon Besa. També ens diu que “tenia por de quedar l’últim i va arribar el primer a la meta després de superar en un vibrant final l’etíop Tezena”. “Més que no pas la prova a l’atleta el fascinava el viatge a Nova York: l’emocionava anar molta estona amb avió, passar per damunt del mar, aterrar en una ciutat tan mitificada”.

Ramon Besa explica aquests i molts altres detalls i anècdotes en un perfil titulat "Un moment amb el kenyà blanc", que va escriure l’any 2009 amb motiu del 25è. aniversari del triomf de Pere Casacuberta a Nova York. Al text, on fa un sentit repàs de la trajectòria vital i esportiva de Casacuberta, també recorda que a l’atleta se’l coneixia com l’espetec volador per la seva condició de treballador de Casa Tarradellas.

Darrera actualització: 04.11.2021 | 14:27