Gurb, municipi cardioprotegit

Dimecres, 3 de febrer de 2021 a les 00:00

L’Ajuntament posa a l’abast de la població eines que poden salvar vides en situacions d’emergència.

Gurb es converteix així en un municipi cardioprotegit gràcies a tenir 6 desfibril·ladors estratègicament repartits pel municipi i connectats al SEM (Servei d’Emergències Mèdiques).

Què és un municipi cardioprotegit?

Es considera municipi cardioprotegit aquell que, amb el conjunt dels recursos propis i aliens destinats a l’atenció de la mort sobtada, sigui possible que entre el reconeixement de la víctima, l’activació de l’1-1-2 i l’ús del Desfibril·lador (DEA) no s’abasti un temps superior als 5 minuts des de l’inici de l’aturada cardíaca.

Localització

Els desfibril·ladors estan estratègicament repartits pel municipi per tal de facilitar l’accés a tots els veïns i veïnes de Gurb.

  • L’Ajuntament
  • Camp de futbol
  • Pavelló d’esports
  • Plaça de l’Amistat
  • Parròquia de Sant Julià Sassorba (façana sud)
  • Vehicle de la brigada municipal

Està previst que abans de finalitzar l’any el projecte es complementi cobrint més territori del municipi.

Manteniment

Els desfibril·ladors estan gestionats per l’empresa Catwas365, que en fan el manteniment i reposició quan és necessari.

Formació

Quan les condicions sanitàries derivades de la pandèmia ho permetin, l’Ajuntament dissenyarà un pla de formació per tal d’assegurar l’accés a la formació "Curs de suport vital bàsic i desfibril·lació automàtica (SVB+DEA)".

Com actuar davant una mort sobtada?

Consisteix en unes actuacions seqüenciades, a l’abast de tota persona, que garanteixen el major percentatge de supervivència per a la víctima.

  1. Comprovar consciència. Valorar respiració. Demanar ajuda. Trucar a l'1-1-2 i començar a fer les maniobres de RCP. Aconseguir un DEA precoçment.
  2. Engegar el DEA, col·locar els elèctrodes al pit de la víctima i seguir les indicacions del DEA. Continuar fent les maniobres de RCP.
  3. Aplicar una descàrrega si el DEA ho indica o, sinó, seguir fent maniobres de RC.

La formació i/o saber actuar de les persones, disposar d’un equip desfibril·lador precoçment i el factor temps esdevé primordial per salvar la vida de la víctima, abans de l’arribada de la primera unitat del Servei d’Emergències Mèdiques 1-1-2.

Els document adjunt trobareu el díptic informatiu en format pdf.

Descarrega’t l’APP 061 CatSalut Respon i localitza el desfibril·lador més proper!

Darrera actualització: 04.02.2021 | 10:21