Reunits per frenar els robatoris en domicilis a Osona

Dijous, 1 de desembre de 2022 a les 17:30

Gurb va ser un dels municipis que va participar en la reunió, en la qual també van participar els caps dels Mossos d'Esquadra i representació d'Interior.

Fins a set municipis osonencs es van reunir aquest passat dimarts, 29 de novembre, a la seu del Consell Comarcal d'Osona per conèixer de primera mà totes les accions fetes pels Mossos d'Esquadra per frenar l'habitual increment de robatoris en domicilis particulars que sempre es viu amb l'arribada de l'hivern.

Concretament, en la reunió hi van ser presents els alcaldes de Sant Julià de Vilatorta, el Brull, Tona i Centelles i les alcaldesses de Seva i Taradell. Per part del nostre municipi, l'alcalde de Gurb, Josep Casassas, també va ser-hi present.

A més dels batlles dels ja mencionats municipis, la reunió també va comptar amb la presència de la directora dels Serveis Territorials d'Interior a la Catalunya Central, Elena Roca, i els caps de l'ABP Osona dels Mossos d'Esquadra. L'objectiu principal de la reunió va ser informar els municipis de totes les accions fetes pel cos policial per tal d'evitar un increment en els robatoris en llars.

 

Un increment recurrent, però ja tractat

Ja fa anys que es té constància d'un habitual increment en els robatoris en llars coincidint amb el canvi cap a l'horari d'hivern, però els Mossos d'Esquadra destaquen que, malgrat que se n'han produït, estem molt lluny de les xifres d'anys anteriors. Aquest fet constata que les accions fetes estan donant resultats fins ara. 

El modus operandi d'aquestes entrades il·legals són molt similars en tots els casos, entrant en la franja horària compresa entre les 18h i les 23h, per portes del darrere, en carrers propers a zones boscoses i on se sostreuen sobretot diners i joies. Alhora, però, els Mossos també destaquen que, en cas de ser enxampats, els autors solen escapar-se de manera àgil i sense antecedents de resistència violenta. 

La reunió va centrar-se sobretot en els municipis de l'est i sud-est de la comarca, on s'han concentrat més robatoris els darrers anys. 

 

Accions clares contra els robatoris

Des de fa temps ja s'estan aplicant diferents mesures que estan permetent analitzar la disminució de robatoris en domicilis. Aquest paquet d'accions, aplicades totes pels Mossos d'Esquadra, es resumeixen de la següent manera:

  • Controls de pas: des d'abans del canvi d'hora, diversos cossos dels Mossos d'Esquadra han estat realitzant controls de pas en vies urbanes i interurbanes per controlar els accessos als municipis. Se segueixen fent regularment.
  • Patrullatge dinàmic i de vigilància: tant per part dels Mossos d'Esquadra, com dels Vigilants Municipals o les Policies Locals, s'han incrementat els patrullatges preventius, per estar més presents a tot el territori i sobretot en les zones on es detecta una major inseguretat ciutadana. Estan en constant contacte amb els cossos locals per treballar conjuntament.
  • Comunicació i reunions: s'han realitzat i es poden programar reunions amb comunitats de veïns o zones urbanes per donar consells de seguretat. Se n'han fet ja en alguns municipis, i es pot valorar la realització de més reunions en altres nuclis urbans. Alhora, també s'han distribuït díptics amb consells entre la població.
  • Seguiment constant: des de l'ABP d'Osona es fa un seguiment de com evolucionen les setmanes en termes de seguretat ciutadana, i es preveu anar realitzant reunions recurrents com aquesta amb els ajuntaments.

Amb aquesta reunió, des de l'Ajuntament de Gurb, i amb el compromís de tots els municipis i ens supramunicipals, reforcem encara més el compromís per continuar treballant per minimitzar al màxim aquests fets delictius al nostre municipi i comarca.

Darrera actualització: 01.12.2022 | 15:53