Toni Anguera, homenatjat 2022 d’Òmnium Osona

Dimecres, 7 de setembre de 2022 a les 03:00

Aquest dilluns l’Ajuntament de Gurb va acollir l’acte d’homenatge al fotògraf i muntanyenc gurbetà. Com a acte previ a l’homenatge es va fer una recepció a la Sala de Plens, amb la presència de tots els regidors i regidores i se li va fer entrega d’un quadre de la Creu de Gurb.

Els Jardins de l’Esperança de Gurb van quedar petits per encabir les més de 300 persones que es van voler sumar a l’homenatge que Òmnium Osona va fer a Toni Anguera i Puig (Xato).

Anguera, nascut l’any 1946 a Vic, ha estat una persona molt estretament vinculada als àmbits culturals de la comarca així com un experimentat excursionista i fotògraf. El seu pas per la Unió Excursionista de Vic (UEV), ha deixat un gran llegat impulsant tant actes culturals com esportius. L’Olla de Núria, l’exigent cursa de muntanya que se celebra des de l’any 2007, n’és potser un dels exemples més clars.

A les 8 del vespre va començar l’acte d’homenatge i la primera intervenció va anar a càrrec de Josep Casassas, alcalde de Gurb, que va donar la benvinguda als assistents i va remarcar «la capacitat de superació envejable» de Toni Anguera. «Exerceix aquells lideratges que avui tanta i tanta falta ens fan», afegia.

Des d’Òmnium Osona, Alfred Verdaguer també va dedicar unes paraules a l’homenatjat, «Ets una persona amable, íntegra sincera i bonica». «Durant aquest any des d’Òmnium Osona estarem al teu costat i junts treballarem per aconseguir una república més justa», va afegir Verdaguer. També va ser en aquest moment quan, per sorpresa de l’homenatjat i el públic assistent, es va donar pas a un missatge en vídeo de Carles Puigdemont des de Waterloo.

L’expresident va enviar «un profund agraïment» a Anguera per «la tasca que t’ha fet mereixedor d’aquest reconeixement, treballar per la nostra llengua i les nostres tradicions, en definitiva, elements que són part essencial de la nostra identitat nacional».

La família també va contribuir a l’acte i Arnau i Anna Anguera, fills de l’homenatjat, van repassar diferents anècdotes i etapes de la vida del seu pare. Un dels moments més destacats va ser l’aparició d’una rèplica de la Mare de Déu de Núria gràcies a Joan Perera, rector mossèn del Santuari de Núria que també va voler formar part d’aquest dia. A partir d’aquest moment la talla va presidir l’acte fins al final en un pedestal sobre l’escenari.

Ja durant la seva intervenció, Anguera va posar l’accent en la situació actual de la llengua catalana i també va fer una crida a «actuar amb el cor i amb el cap» per continuar treballant i lluitant per la independència del país.

Les actuacions de Judit i Ricard Puigdomènech van posar l’apunt musical de la jornada amb dues poesies musicades amb veu i guitarra. Abans de tancar l’acte també van intervenir el Xulo i la Monyos, capgrossos de Manlleu, que es van sumar a la festa convidant a l’homenatjat a cridar «Mori el Merma!».

El foc també va ser protagonista gràcies als teiers de Gurb, que van aparèixer als jardins amb un seguici de torxes i una gran teia com a colofó de l’homenatge. L’acte va tancar amb un sentit aplaudiment per part dels assistents i amb el Cant de la Senyera. Abans d’acabar, però, i de manera espontània, també es van cantar Els Segadors per petició del mateix Anguera.

La Junta d’Òmnium Osona homenatja a una persona extraordinària: "en Xato és un humanista en tots els sentits, pel seu dinamisme, participació en l’entorn social i la seva trajectòria professional, però és, alhora, una bona persona, generosa amb el seu temps i el seu tracte. Homenatjar a una persona com en Xato és un regal per a Òmnium, un regal que volem compartir".

Al facebook de l’Ajuntament trobareu un recull d’imatges i vídeos de l’acte.

Darrera actualització: 07.09.2022 | 16:19