Santa Perpètua de Vespella

"Aquesta capella corona un cim de 790 m. d'altitud, situat entre les depressions del torrent de la Tuta i de la Vall de Sorreigs, a la mateixa ratlla fronterera entre els municipis de Gurb i Santa Cecília de Voltregà; la capella és un punt visible, de lluny, i molt visitat per devots excursionistes.

Pertany a la parròquia de Vespella. En desconeixem l'origen; només en sabem que el 1356 va rebre una butlla d'indulgències per fomentar el seu culte. Santa Perpètua, companya de Santa Felicitat, té la seva festa el 7 de març i és advocada dels bons parts, cosa que féu molt popular el seu culte des d'antic.

L'edifici actual és de planta rectangular i sembla que es va refer, o almenys reparar substancialment, al segle XVII o a inicis del XVIII. Té l'orientació clàssica romànica, però no la creiem tan antiga perquè la façana i la porta miren a ponent i la corona un ampli campanar d'espadanya. Al seu senzill altar s'hi venera una santa de pedra, gòtica, que no sembla originària del lloc sinó importada fa pocs anys. A Vespella es venera la que després del 1940 es posà a la capella."

Text extret del llibre Un poble arrelat a la terra.

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 21.03.2022 | 13:56